Aandachtspunten Akoestiek

 

wandpanelen klein

 

Akoestiek in de (luister)ruimte is een zeer belangrijk onderdeel voor een goed geluid. Audio apparatuur leeft helemaal op bij goede akoestiek.
Daarom geven we hieronder enkele tips. Hulp nodig? Kom langs voor advies!

Wil je geen akoestische aanpassingen doen in je luisterruimte dan kun je ook een electronische oplossing toepassen. Bijvoorbeeld de NAD M10 is een versterker met roomcorrection. Deze versterker (met professionele meetmicrofoon) zorgt dat op de luisterpositie(s) het juiste geluid komt (lees timing). Vaak verbluffend welke goede resultaten de roomcorrection kan hebben op de muziek. Je ziet er niets van maar de muziek klinkt veel beter met roomcorrection). Kom langs om te luisteren!

 

 

 

Waar materiaal plaatsen?

In de meeste gevallen is het het beste om absorberende materialen goed over de ruimte te verdelen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan; er zijn nu eenmaal plekken waar je liever niets toevoegt! Akoestiek en esthetiek gaan nauw samen en dat vraagt bijna altijd om concessies. Voor een goede akoestiek moet vaak een behoorlijke hoeveelheid absorptie aan de ruimte worden toegevoegd. De meeste mensen willen niets aan de vloer doen (een tapijt en/of vloerkleed leveren ook een goede bijdrage aan de akoestiek); hierdoor blijven de wanden en het plafond over. Waar moet je bij vloeren en wanden op letten?
 

Waar op letten bij het plafond?

Het plafond is een ideale plaats om absorptie aan te brengen. Hoe lager het plafond, hoe beter absorptie aan het plafond werkt. Bij hoge plafonds (hoger dan 4 meter) bestaat het risico dat een deel van de galm "horizontale galm" is; een galm die tussen de wanden weerkaatst en niet wordt gedempt door de absorptie op het plafond. Bij lage plafonds (tot 4 meter hoogte) hoeft dus minder aan de wanden gedaan te worden dan in hogere ruimten.
 

Waar op letten bij de wand? 

Staande golven
Tussen twee tegenover elkaar staande wanden kan een galm ontstaan. Hoe dichter twee wanden bij elkaar staan en hoe minder objecten tussen deze twee wanden staan, hoe hoger deze galm kan worden. Om dit probleem tegen te gaan is het vaak voldoende om 1 van de twee wanden te absorberen. 

Hoeken


In hoeken kan galm zich extra manifesteren omdat daar meerdere wanden samenkomen en een bijdrage leveren aan galm. Door hoeken extra aandacht te geven kan een beter resultaat worden bereikt. 

Bronbestrijding
De richting van het geluid speelt een belangrijke rol. Wanneer er specifieke bronnen zijn aan te wijzen moet je in het ontwerp hier altijd rekening mee houden. Wanneer bijvoorbeeld twee speakers een bepaalde richting in staan heeft het natuurlijk altijd het meest zin om de wand te absorberen die de speakers het eerst raken. In een callcenter werkt het net zo: door een akoestisch scherm in de spreekrichting te plaatsen wordt veel geluid al geabsorbeerd voordat het tot overlast leidt.
 

Algemene zaken

Let op dat ook binnen 1 ruimte een verschillende akoestiek kan gelden op verschillende situaties. Het weer heeft een geringe invloed, maar met name de bezettingsgraad van de ruimte kan enorme verschillen geven. Iedere persoon die in een ruimte aanwezig is absorbeert een deel van het geluid, maar voegt (afhankelijk van de bestemming) ook geluid toe door bewegen, praten en/of schreeuwen. Houdt hier rekening mee bij uw analyse.
 

Wil je het werkend zien kom dan langs naar onze luisterruimte en ervaar de mogelijkheden en wat akoestiek doet met het geluid. Aansluitend gaan we dan samen naar jouw ruimte om, vrijblijvend, een advies op maat te kunnen geven!

Mail of Bel ons voor advies.

Social media

Contact info

Markt 17,6191 JH, Beek

085-0150057


NL81 INGB 0006 1497 20

kvk: 57617643