Nieuw dealerschap januari 2015: Dynavector elementenDynavector DV 10X5 1 958 120 90 80 c

Dynavector is een highend specialist uit Japan. Ze maken al jaren hoogwaardige elementen voor platenspelers. Als je naar hun elementen kijkt weet je dat dit kwaliteit is en zo klinken ze ook!

Direct naar Dynavector

 

 

Highend Munchen 2015

REISDAG 1 en 2

Dinsdag in de ochtend na de spits vertrokken naar de eerste tussenstop Heidelberg. Voor het eerst reis ik niet naar de stad Munchen in een dag. Het is de laatste half jaar enorm druk geweest en op het werk is het topdrukte. Tijd voor rustig aan doen, alhoewel. De grootste beurs in wereld op het gebied van highend en hifi...dat word hard werken maar vooral genieten van al het nieuws, leuke contacten en genieten van topsets. Ik kijk uit naar de Naim Statement met de Focal Grande Utopia en natuurlijk de presentatie van de nieuwe luidsprekerlijn van Focal. Deze volledig nieuwe serie vind zijn plek tussen de Electra en Utopia (prijsstelling verwacht ik op 7 tot 14.000,-). Morgen lezen jullie de volledige naam, nu al de eerste letter...S.

kasteel sissiDe reis naar Heidelberg gaat voorspoedig, geen enkele file en dat is lekker reizen. Na 3,5 uur arriveer ik in de mooie universiteitsstad. Erg oud en erg mooi maar ook veel toeristen, vooral uit Amerika en China. Op de heuvel ligt een mooi kasteel dat helaas door verval en de 2e wereldoorlog erg heeft geleden. Wisten jullie dat generaal Patton in deze stad door een verkeersongeluk vlak na de oorlog is overleden? In deze stad is ook de basis gelegd door professor Bunsen voor de spectraalanalyse. Maken we nu nog gebruik van. Wist ik niet hoor maar las het op een standbeeld. Heidelberg is ook bekend voor zijn goede artsen en behandeling. Regelmatig zie ik Arabieren die helemaal naar Heidelberg komen voor een behandelen, zo is mij verteld.
Op een terras in de drukke historische binnenstad nuttig ik een 'hausgemachte appelstrudel' met 'vanillesauze' (wordt weer sporten). Na een heerlijk diner met asperges kijk ik nog naar de halve finale Bayern Munchen - Barcelona. 

De volgende ochtend reis ik verder naar Munchen. Ik logeer in een hotel nabij Possenhofen net onder Munchen. Komt die naam bekend voor dan kijken jullie zeker ook ieder jaar met kerst naar de film Sissi; want ze is hier geboren (zie foto van het kasteel). Het is hier prachtig en ik geniet van het heerlijke weer en het meer StarnbergerSee. Na deze intro schrijf ik alleen nog maar over de highend en hifi indrukken van de beurs. Ook zal ik foto's plaatsen. Vanavond nog even een net aangekocht vakblad Stereo lezen, informatie over de beurs verzamelen en dan vroeg naar bed.

Donderdagochtend is het zover... Highend Munchen here we come!

 

BEURSDAG 1

highend munchenIk loop door alle 4 de hallen door op de begane grond en 1e etage. Er is nog een etage maar ik zal nu al verklappen dat ik die deze niet ga halen. Zoveel is er te zien. Ik houd me strak aan het voornemen om overal maar even te kijken en maximaal 1 minuut te luisteren, als het de moeite waard is. Maar ja met zoveel prachtige highend sets is het moeilijk weglopen want er zijn toch zeldzaam mooie sets, geweldig!

Alle topsets (zeker een stuks of 20) hebben allemaal iets moois te bieden. De een is dynamisch en op speelt op de punt en weer een ander heeft een mooi fluweelzacht karakter. Voor iedere smaak en voorkeur is er iets prachtig te zien en horen. Mij valt me zelf op dat ik hoornluidsprekers mooi begin vinden, een jaar of 5 geleden vond ik hoornluidsprekers maar niks maar nu hoor ik de mooie openheid van de stemmen. Het is een liefhebbers luidspreker maar kent trouwe liefhebbers. 

Het is leuk om te zien dat 99% van de bezoekers man is. Bijna allemaal met een rugzak voor de folders. Ik zie ook velen met grote tourtochten uitvoeringen. Ik vind dat wat overdreven maar na de middag merk ik dat die van mij vol is. Kwestie van ervaring zullen we maar zeggen.
De importeurs en dealers zitten dan weer in een grote mooie zaal en dan weer in een kleine ruimte. Ook zijn er hallen die je kent van andere soorten beurzen met stands. De een heeft een bescheiden presentatie en de ander pakt flink uit. Ik merk dat ik meer aangetrokken word tot de stand die enthousiasme uitstralen en je ook (correct vrijblijvend) goededag zeggen. Sommige importeurs hebben een mooie inrichting maart geen ziel, gelukkig zijn er daar niet veel van want de meeste audiomannen stralen bij de mooie spullen.

 

Interessante trends:micromege m one

- Veel alles-in-een spelers met CD en/of streaming. Je merkt dat de traditionele audiomannen moeite hebben met de omschakeling naar de meer ICT-achtige aanpak. Naim en Atoll zijn al jaren bezig met streaming en met alles-in-een spelers. Deze voorsprong merk je aan alles, maar ik vind het mooi dat er steeds meer merken de overstap van CD naar streaming nemen. Zo zie ik bij het Franse merk Micromega dat ze een mooie strakke M-one versterker met digitale ingangen en streaming aanbieden. Verder is er nog geen informatie verkrijgbaar maar vandaag probeer ik met de techneuten te gaan praten.

- Mooie one boxsystemen (alles-in-een met luidsprekers zoals de Naim mu-so) maar ze hebben hier toch een ondergeschikte rol. Ze klinken mooi en bieden veel bediengemak en plaatsbesparing maar kunnen niet tegen een echte hifiset op. Als je bedenkt dat ze veel goedkoper zijn dan een hifiset dan begrijp je direct waar hun populariteit vandaan komt. 

- Veel actieve luidsprekers zoals de Dynaudio XEO en XD serie. Deze XD400 klinkt prachtig mooi en een stuk beter dan de XEO6. Mag ook wel voor de meerprijs. Het voordeel van deze systemen is dat ze overal in huis plaatsbaar zijn. Je geen kabels hoeft te dynaudio xd400trekken. En het belangrijkste wat vaak vergeten wordt je hebt maar een bron nodig en spelen maar. Ze lijken in eerste in instantie duur maar als je alles telt zijn ze goedkoper dan een traditionele set. Je bent natuurlijk niet flexibel maar de meest klanten willen niet ieder jaar iets anders.

- Veel meer aandacht voor design. Want mannen de vrouw bepaald mee wat er thuis in de huiskamer komt te staan! Veel merken spelen daar op in en dat is een stevige trend die ik niet zomaar zie weggaan. De producten moeten tegenwoordig meer dan ooit passen in de huiskamer en het liefst onzichtbaar zijn. Met streamers is dat tegenwoordig goed mogelijk want deze plaats je in een kast want de bediening gaat via de app op je iPad. De luidsprekers moeten klein zijn maar wel goed klinken. Helaas is het zo dat je volume nodig hebt om goed geluid te kunnen krijgen. Ik zie een Duits merk (naam vergeten) dat zeer klein is en erg goed klinkt, maar dat is een uitzondering.

- Platenspelers zie ook overal. Het blijven mooie machines en ze spelen ook goed. Ze hebben niet de mogelijkheden van een streamer en zijn ook vaak prijziger is mijn ervaring, maar ze klinken op niveau. Transrotor heeft een prachtige stand en de machines blinken van alle kanten, prachtig. Wel mis ik Rega, morgen even kijken of ik ze in de nog niet bezochte hallen zie staan.

- Ik dacht zo'n beetje alle merken te kennen maar dat is een transrotorfoutje. Ik kom regelmatig goed klinken merken tegen waar ik nog nooit van gehoord heb. Ook juweeltjes van luidsprekers met mooi (vrouwelijke) vormen en prachtige afwerking. Jack in een (hele grote) snoepwinkel!

 - Door al die geweldige presentaties zou je nog bijna vergeten dat er ook vele kleinere ruimtes en stands zijn waar overduidelijk specialisten zitten met veel liefde voor hun vak. Ook zijn er veel leveranciers van stroomproducten en tuningtools (zoals Inakustik en SSC). Ik zie dhr. van den Hul die weer de mooie Akiko Audio klankkastjes van Marc en Sander aan zijn kabels heeft gehangen.

Vanmiddag om 14.00 uur is de presentatie gepland van de spiksplinternieuwe highend lijn van Focal, de Sopra. De naam wist ik een maand geleden al door een fout van iemand bij Focal. Ik natuurlijk direct de naam op onze website gezet maar een dag later krijg ik een telefoontje of ik snel de naam eraf wilde halen want hij was nog geheim. Vanmiddag was enkel voor de pers maar een medewerker duwde me op de laatste seconde gewoon naar binnen omdat ik verteld dat ik het jammer vond er niet bij te mogen zijn. Er was gerekend op 40 mensen maar er zaten zo’n 70 in. Ik was echte de allerlaatste. Het was propvol.

NAIM

Voor mij was het verder een verrassing dat ook Naim een nieuwtje had. Alle eindversterkers NAP 200 t/m 500 hebben een DR aanpassing gekregen en ook andere transistors. Spannend!

steve sells nap250drSteve Sells (ontwerper van de Statement) van Naim trapte af en legde uit wat er allemaal verbeterd was. Hij doet dat altijd ingetogen en onderbouwd alles met cijfers. Het siert hem want volgens mij een topontwerper. Dit in tegenstelling tot de spreker erna van Focal, een marketingman.

De verbeteringen aan de NAP eindversterkers:

- Iedere versterker krijgt de DR technologie (discrete regelaars) die we al kennen vanuit de voedingen. Door het toepassen van deze techniek krijg je minder vervuiling en een lagere uitgangsimpedantie. Deze verbeteringen heeft tot effect dat de voeding 30x stiller is en daardoor constantere stroom naar de luidsprekers toe. Dit wederom heeft tot gevolg dat het nog dynamischer, zuiverder en je een betere timing krijgt.

- Nieuwe transistoren die een keramische koeling krijgen en daardoor er mindere trillingen ontstaan.

De nieuwe eindversterkers zijn in juni leverbaar en ze zijn iets hoger geprijsd als de huidige serie. De correcte prijzen volgen nog.

Klanten die al een NAP eindversterker hebben kunnen deze laten upgraden. Informatie hierover volgt nog.

FOCAL

Dan de langverwachte presentatie van de nieuwe highend lijn van Focal, de Sopra. De serie moet zijn plek vinden tussen de Electra en Utopia. Er zijn 3 types gepland en Focal begint met de monitor Sopra 1 en de vloerstaander 2. Prijs voor een paar monitors inclusief stand bedraagt € 7998,-/paar en voor de Sopra 2 € 11998,-/paar. Ik ben op zoek naar een highend luidspreker dus mij interesse gaat naar de vloerstaander. Hij ziet er modern en strak uit. Toepasbaar in elke moderne huiskamer. Fraai! Ga hier naar de productdetails.

Morgen ga ik naar ze luitsteren want met 70 man volgepropt in een ruimte is het niet lekker luisteren. Ik heb geluk want de importeur in Duitsland is ook importeur van Naim. Kan ik mooi de combinatie beluisteren die ik wil horen.

focal sopraEnkele highlights van de Sopra’s:

- De nieuwe High End lijn van Focal is een feit. Met de introductie van de Sopra is weer een nieuwe mijlpaal bereikt in geluidsweergave.

- De mens is het meest gevoelig voor hoge en middentonen. Het is daarom geen toeval dat Focal zich daar op concentreert. Met de introductie van de W conus is al veel winst geboekt. Nu komt Focal met drie belangrijke verbeteringen die nu eens niet eerst in de kostbaarste lijn worden geïntroduceerd.

- De conus is opgehangen aan de korf met een ring. Deze zichtbare buitenring moet de beweging van de conus dempen zodat er geen natrillingen ontstaan. De nieuwe Focal TMD ophanging (tuned mass damper) bevat twee speciale ribbels die in gewicht exact zijn bemeten om de conus met tegengewicht te dempen. De doorloop in frequentie neemt met zo'n 3 kilohertz toe . Het punt net voordat de tweeter het moet overnemen (rond de 2 kilohertz) krijgt tot wel 50% minder vervorming. Zo is de frequentierespons vlakker en de "duidelijkheid" neemt toe.

- De aandrijving van de conus is de motor. Het samenspel tussen de stroom die door de spoel gaat en de vaste magneet. Het punt van aandacht zijn de strooivelden die ontstaan tijdens de werking. Het bewegen van een spoel bij een magneet creëert nu eenmaal energie. Die extra energie is in dit geval ongewenst. Door het strategisch plaatsen van een afschermingsring (de Faraday ring) nemen strooivelden af. De algehele verbetering is enorm. Tot 3 kilohertz is de vervorming zelfs 10 decibel lager. Daarboven nog steeds gemiddeld 3 decibel.

- Achter de tweetermembraan ontstaat er druk. Net zoals in luidsprekerkasten moet deze zoveel mogelijk worden geneutraliseerd. Focal vangt dit af door die druk eerst te dempen met schuim. De rest vloeit af naar achteren via een hoorn constructie. De vervorming door overdruk neemt zo dertig procent af tussen de 1,5 en 4 kilohertz.

terras leoniNa de presentatie ga ik terug naar het hotel en geniet op het terras van koffie met gebak. Ik ben lekker moe van de velen indrukken, gesprekken, luistersessies en de lange gangen. Vergis je niet, dit is echt de grootste beurs op highend en hifi gebied en dat merk je als je alle gangen doorloopt. Ondanks dat ik overal maar zeer kort ben blijven zitten (met uitzondering van Naim en Focal) ben ik zelfs vandaag nog niet op de 2e etage geweest, dat doe ik morgen. Na een lekkere douche en het avondeten nog het verslag schrijven.

Tot morgen op dag 2. Ik ga dan naar de 2e etage waar mooie opnames te vinden zijn. Aansluitend de 2 grote hallen met kleine stands en dan misschien nog naar het Marriott Hotel vlakbij waar ook nog enkele goede merken zijn. Dag drie wil ik veel gaan luisteren met Marc, Sander en Jos want die komen ook naar München morgenavond.

 

BEURSDAG 2

transrotorkamerVandaag weer naar de beurs en heb er zin in. Ik ga eerst eens goed luisteren naar de Focal Sopra's. Als ik bijna bij het beurs gebouw ben merk ik dat het heel anders druk is dan gisteren op de pers en dealerdag. Files staan voor de kruispunten en parkeergarage. Shuttlebussen rijden langs en er loopt een hele stoet mensen vanaf het treinstation. Het is regenachtig dus een mooie dag om lekker veel binnen rond te lopen en luisteren. Als ik binnen aan kom is het al heel erg druk voor de kassa's en toegangsdeuren. Stipt om 10.00 uur gaan de deuren open. Ik zie uit een ooghoek een prachtige Rolls Royce staan...natuurlijk er staan ook auto's met muzieksystemen.

De eerste luistersessie van de dag is zoals gezegd bij Focal Sopra. De zaal zit gelijk al helemaal vol. De Sopra's worden aangestuurd door Naim NAC 252, NAP300 en een NDX. Gisteren zei de marketingdirecteur dat de luidsprekers live spelen en met veel beleving. Dat klopt want bij de eerste tonen zet de Sopra al direct druk...het gas erop. Net zoals de Aria's maar dan nog sterker en beter. Christina and the Queens met 'Sous mes pieds le ciel revent'. Met dit nummer komen de voetjes los. Klinkt lekker zo vroeg in de ochtend. Daarna worden nog meer nummers gespeeld maar voor mijn oren te hard. In zo'n zaal willen ze graag knallen maar akoestisch niet verantwoord (losse doeken ter afscherming en daarnaast veel ander muziek). Ik wacht tot in juli want dan komt de importeur langs voor een echte luistersessie bij ons. Eerste indruk is goed, dus kijk ik er al naar uit.

TADDe volgende luistersessie is verderop (nu al door de drukke gangpaden een weg zoeken) bij TAD. Dit merk heb ik 2 jaar geleden gehoord op de AudioClub Brabant met Jos samen. We waren toen al helemaal weg van dit merk en riepen het in februari al de set van het jaar uit. Wat een performance! Vandaag is de presentatie van de nieuwe monitor Compact Evolution One. Ook vandaag word ik getrakteerd op prachtige klanken van de Portugese fado. Mooi zacht en met fantastische klankleuren. Mag ook wel want de set kost hetzelfde als een Bentley. Maar mezelf verwennen mag ook wel een keer. Ik blijf nog een paar nummers zitten en geniet van de muzikaliteit. TAD (dochter van Pioneer) doet veel zaken in Azie en daarom hebben zo ook nog geen streamer, want in Japan luistert 95% van de mensen nog naar Cd's. 

Ik ga weer een rondje maken en loop door enkele gangpaden en kom mooie zaken tegen. Ook is er een Amerikaanse zangeres die live zing door een installatie. Haar zang word ook vergelekn met een opname van haar. Altijd leuk.
Ik loop ook door de grote hallen en kom langs Volkswagen met Dynaudio, Skoda Superb, Porsche met Burmeester uit Berlijn en zoals eerder genoem de Rolss Royce. Nou wil niet decadent klinken maar hij ziet er prachtig uit en mooier dan de Bentley waar ik een maand geleden in zat. Wat een auto. De muziekinstallatie word gemaakt door een voor mij onbekend merk. 
Ook loop ik ook nog bij platenspecialist Transrotor langs en likkebaard van de prachtige machines. Het blijven mooie afspeelapparatuur maar o zo technisch en dus bewerkelijk. 
rolls royceVeel stands hebben mooie apparatuur en zoals eerder gezegd sommige zeer onbekend. Zo zie ik Trigon die ik wel ken maar helaas in Nederland bijna nergens is te krijgen. Jammer want het ziet er goed uit. De directeur demonstreert zelf en is deskundig. Hij heeft helaas geen afbeelding op de overigens mooie app.
Verderop speelt het Franse luidsprekermerk Athom op apparatuur van Atoll. Klink zeer goed.
Cambridge Audio heeft ook een mooie stand en de nieuwe CX serie zit er mooi uit. In het najaar ga ik met hun in gesprek en eens kijken of ze ook mooi klinken.
Recht daar tegenover zie ik een prachtige luidsprekers staan. Audio Solutions, nooit van gehoord. Ik vraag het na en ze komen uit Letland.

Na dit rondje wil ik weer gaan luisteren en kom uit bij Gauder Akustik. Ze spelen met de nieuwe Berlina RC9 (98.000,-/paar) in combinatie met AVM. Ik blijf de gehele sessie zitten want de demonstrateur verteld leuk en de muziek is goed gekozen en klinkt fantastisch zacht maar blijft boeien. Een van de beste sessies (met TAD) tot nu toe. Goed verzorgd en in een goede akoestiche ruimte. Wat kan werken toch leuk zijn.

gauder berlina rc9Ik sluit de middag af met nog een rondje en zie in de hal een gigantisch grote hoorn staan. Wie nu denkt dat is voor de show heeft het mis want dit is een hoorn zonder compressie en kan vrij spelen. Is helaas niet aangesloten. Moe maar weer voldaan ga ik terug naar het hotel. Verslag moet ook geschreven worden. Morgen komen Jos, Sander en Marc dus gaan we veel luisteren. Heb er zin in.

 

BEURSDAG 3

Deze beurs is gewoon een must voor de serieuze hifi en highend liefhebber. Binnen 3 dagen hoor je een 20-tal topsets. Normaal doe je je hier jaren over om dit aanbod topsets te kunnen beluisteren. De beurs kent meer dan 500 aanbieders en is daarmee de grottste beurs wereldwijd. Dat merk je ook in de gangpaden. Van China tot Brazileien van Rusland tot Australie, iedereen is hier. Dus als je tijd hebt, ga volgend jaar zou ik zeggen.

kef en audionetBeluisterde topsets tot nu toe:
- Gauder met AVM
- TAD
- DCS met Wilson
- Nagra met Wilson
- Avantgarde hoornluidsprekers
- Audionet met KEF
- T+A HV PA3000 en PDP3000 en T+A Criterion
- KEF met Arcam
- en nog veel meer...

Als eerste ga ik naar KEF Blade in combinatie met Audionet luisteren. Een mooi geluid. De Blade zie je hier vaker op de beurs en de Blade 2 ook. Niet alleen Audionet maakt graag gebruik van deze super luidsprekers. Audionet is een Duits topmerk dat een heel programma heeft in highend apparatuur. Zij klinken zeer neutraal en stabiel. Ook de streamer/voorversterker is erg fraai, van binnen en buiten.

tena callaAansluitend ga ik nog naar T+A cala kijken. een mooi klein apparaat dat veel kan. Ik ga deze na de zomer eens goed bij beluisteren. Ook wil ik dan bekijken of de HV serie iets voor mij kan zijn, wie weet want het is top apparatuur.

 Voor de rest van de dag veel met Jos, Marc en Sander beluisterd. Ik was benieuwd naar hun mening. Gelukkig waren we het over bijna alle sets eens. In de wandelgangen kwamen we ook nog leden van de Audioclub Brabant tegen. Altijd gezellig.

Moe maar voldaan ga ik s'avonds terug naar het hotel. Ik wil vroeg opstaan om aan de terugreis te beginnen.

 

TERUGREIS

highend munchenVanochtend begint mijn terugreis naar huis. Na 3 volle dagen de beurs bezocht te hebben verlang ik om weer thuis te zijn. Komende week weer aan het werk en er komen weer 2 klanten. Een luistersessie en een reparatie. Zaken lopen gewoon door beurs of niet.

Ik kijk terug naar een geweldige ervaring, een echte belevenis. Als je van hifi en highend houd is het een must een keer in Munchen te zijn geweest. Wat je hier in 3 dagen aan toppers ziet en nieuwtjes is fantastich. Mooi sets gezien en gehoord.

Ook was het leuk enkele jongens mannen van de Audioclub Limburg en Brabant te zien. Gezellig bijkletsen en ervaringen uitwisselen. Allemaal even enthousiast en geintersseerd naar ervaringen van anderen, zonder hun eigen mening naar voren te schuiven. Prettig.

Ik neem afscheid en ga volgend jaar zeker weer. Het was geweldig!

Tot Munchen 5 t/m 8 mei 2016

 

 

Social media

Contact info

Markt 17,6191 JH, Beek

085-0150057


NL81 INGB 0006 1497 20

kvk: 57617643