Bewaar je hele digitale muziekbibliotheek veilig op een harde schijf van 2TB
Rip al je cd’s in high definition FLAC formaat, ruimtebesparend mp3, of allebe
Synchroniseer muziek met meerdere Bluesound muziekspelers in je hele huis
Bedien je muziek draadloos met een Controller App voor iOS, Android, Kindle Fire en Windows- en OS X desktop computers
Gemakkelijk in te stellen, eenvoudig uit te breiden
Verkrijgbaar in Zwart of Wit
Specificaties
Rippen. Opslaan. Downloaden. ZONDER COMPUTER Rip al je cd’s in lossless high definition formaten, ruimtebesparende mp3, of allebei tegelijk. Koop en download high definition muziekbestanden en bewaar ze op een speciale, ultrastille 2GB harde schijf (uit te breiden) - zonder dat je een computer nodig hebt. Benader en deel je complete digitale muziekcollectie en stream hem in studiokwaliteit naar meerdere kamers in je hele huis.
GEMAAKT VOOR MEER DAN MP3 Natuurlijk kun je met Bluesound je mp3’s afspelen - naast zowat elk ander muziekformaat dat ooit ontwikkeld is - maar Bluesound is vooral gemaakt voor High Definition muziek. Terwijl andere bedrijven vooral inzetten op stijl worden bij Bluesound kosten noch moeite gespaard om geavanceerde, innovatieve audio-technologieën toe te passen die razendsnelle en foutloze weergave van de hoogste studio-master kwaliteit mogelijk te maken, en dat levert absoluut onverslaanbare prestaties op.
DE TOEKOMST VAN DE MUZIEK IS SNEL Met zijn toonaangevende 1GHz ARM Cortex-9 Multi-core processors zou je haast denken dat Bluesound voor iets anders is ontwikkeld dan alleen audio. Bluesound’s 32-bit architectuur met 8-voudige oversampling, gecombineerd met onze eigen, innovatieve HybridDigital™ versterker- en DAC-platforms, garandeert een vlekkeloze weergave van je lossless High Definition muziek, met precisie, kracht en transparantie - bij elk volume.
ALLE MUZIEK DIE OOIT IS OPGENOMEN Ontdek de onmiddellijke toegang tot miljoenen songs. Premium high definition muziekdiensten als TIDAL®, Spotify®, Rdio® en Qobuz® - en vrijwel alle andere populaire muziekdiensten of internet radiostations zijn ook al ingebouwd. Krijg toegang tot je downloads en je complete iTunes bibliotheek - of elke andere USB NAS schijf die aangesloten is - zonder dat je de computer aan hoeft te zetten. Stel je voor - Jouw Muziek. Op jouw manier.
MAAK HIFI VAN JE WIFI Bluesound maakt gebruik van je draadloze thuisnetwerk en is snel in te stellen. Het geavanceerde design van de WiFi-antenne en de razendsnelle ARM Cortex9 processors zorgen ervoor dat de muziek, waar ook in huis, niet hapert en dat er geen vertraging optreedt. Zelfs niet als je High Definition muziek streamt. Speel dezelfde muziek alle kamers perfect synchroon af of draai, gelijktijdig, in elke kamer iets anders.
Award-Winning Sound Bluesound has been the recipient of numerous awards—including multiple Product of the Year and Best Buys awards—from leading audio publications such as What Hi-Fi? and Secrets of Home Theater and High Fidelity. Since its inception, Bluesound has been committed to delivering clear, detailed sound and it is this commitment that has been met with a wide range of positive reviews from the likes of Residential Systems, Home Cinema Choice, AVS Forum, and many more.
AUDIO
Ondersteunde Bestandsformaten
MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS
Hi-Res formats - FLAC, MQA, WAV, AIFF
Opslag
2TB interne, ultrastille harde schijf met laag energieverbruik
CD
Mechanisme met laadsleuf om standaard cd’s te rippen
Sampling Rates
32 - 192 kHz
Bitrates
16, 24
Ondersteunde Besturingssystemen
Speelt muziek uit gedeelde netwerklocaties binnen de volgende besturingssystemen: Microsoft Windows XP, 2000, Vista, 7, 8, 10, Apple Macintosh OS X 7-10
Prestaties
THD+N - 110dBA
Vervorming - 0.005%
Gratis Internet Radio
TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio, Radio Paradise
Voeg een beetje extra kracht toe met de POWERNODE EDGE, het perfecte startpunt voor "gewoon luidsprekers toevoegen" HiFi voor het streamingtijdperk, waarbij streamingbronnen, bediening en versterking allemaal op één plek worden gecombineerd. Componenten van audiofiele kwaliteit die in staat zijn tot 24 bits/192 kHz hi-res audio, en draadloze multi-room-mogelijkheden met smartphonebediening maken de POWERNODE EDGE tot een geweldige 'bouwsteen'-versterker om een hi-res te starten, uit te breiden of te voltooien streaming audiosysteem van elk formaat.
Voorzie eenvoudig een paar passieve luidsprekers
40 watt per kanaal van DirectDigital™-versterkingstechnologie voor 24-bits/192 kHz-bestanden
Een ultramoderne quad-core 1,8 GHz ARM® Cortex A53-processor
HDMI eARC-connectiviteit
Digitale optische en analoge ingangsopties, subwooferuitgang en Bluetooth® draadloze hoofdtelefoonuitgang
Dolby® Digital-decodering
Dual-band wifi, Gigabit Ethernet en ondersteuning voor 2-weg Bluetooth® aptX™ HD
Stream hi-res content van internetradiostations, cloudmuziekservices of uw eigen lokale muziekspelers
Mail ons naar en geef aan welk apparaat u wilt reserveren.
We nemen binnen 24 uur contact met u op voor de bestelling.
U ontvangt na het bestellen een orderbevestiging middels een e-mail.
Na het betalen van de aanbetaling gaan we de bestelling in werking zetten.
Aansluitend maken we een afspraak over de levering en eventuele installatie.
Vaak krijgt HiFi Limburg vragen over digitale Hifi (streamen). We geven in een serie artikelen meer duidelijkheid over digitale Hifi. Vaak word nog wel eens bij streaming gedacht aan mp3, maar dat verstaan wij niet onder streaming. Als we over streaming praten bedoelen we minimaal CD-kwaliteit of beter (hoge resolutie PCM of DSD). In de artikelen geven we niet alleen theorie uitleg, maar we geven ook tips om perfecte geluidsresultaten met digitale Hifi te krijgen.
Deel 1; Wat is digitale Hifi (streamen)?
Het eenvoudige antwoord is: streamen is niets anders dan het verzenden van data. Data kan zijn muziekbestanden of videobestanden. De muziekbestanden kunnen via een muziekstreamer of een PC (via DAC) naar je versterker verzonden worden. Het bedienen van de muziekapp doe je via je smartphone of tablet (wij adviseren iPhone of iPad).
Helaas houdt het niet op bij deze uitleg want streamen op hoogwaardig Hifi-niveau is een complexe materie, maar met goede uitleg zijn perfecte geluidsresultaten te bereiken. Dat is wat wij audioliefhebbers willen!
Ik probeer in deze (serie) artikelen voor iedereen een begrijpbare uitleg te geven over digitale Hifi en geef mijn ervaringen weer hoe je de beste resultaten kunt krijgen.
Als je stap voor stap deze artikelen volgt en aandachtig leest, dan beloof ik je dat iedereen kan streamen op hoogwaardig Hifi niveau! Ik ben 59 jaar en ik heb het me ook geleerd!
Heb je geen zin of tijd om deze artikelen te lezen en je te verdiepen in de theorie en wil je alleen maar lekker genieten van goede muziek? Kom dan naar onze Hifi luisterstudio en wij adviseren je welke apparatuur bij je past, leggen het systeem aan en demonstreren streaming voor iedereen begrijpelijk uit. Je kunt na ons bezoek zorgeloos genieten van jouw muziek. Als je naderhand iets niet begrijpt of er werkt iets niet goed (komt zelden voor) kun je ons bellen, we helpen je dan weer verder. Bel of mail ons voor advies over Hifi streaming!
De Geschiedenis van de muziekdrager
We duiken eerst even in de geschiedenis van audio. Het serieus genieten van stereomuziek begon in 1948 allemaal met de LP (Columbia Records). De LP is in tegenstelling tot digitale geluidsdragers (streaming bestanden) een analoge geluidsdrager. Analoog betekent niets anders dan dat er fysiek contact is tussen de LP en de naald. De muziek gaat via het element en de arm (soms via een phonoversterker) rechtstreeks naar de versterker. Dit is, ondanks dat de LP al heel erg lang bestaat, nog steeds een prima geluidsbron en die niet onder doet voor cd’s of streamers. Wel is het zo dat het draaien van LP’s op hoog niveau een complexe materie is en een zeer kostbare.
Na de LP’s kwamen in 1982 de CD’s (Polygram) uit en in het begin vond iedereen het geweldig. Al snel werd duidelijk dat een CD niet alle informatie bezat van een opname. Om ruimte te besparen op de cd’s werd geluidsinformatie weg gelaten. Dat vind ik tot op de dag van vandaag nog steeds jammer. Door de jaren heen werden de opnametechnieken en de cd-spelers steeds beter en je kunt nog altijd prima genieten van cd’s. Sommige merken zoals Burmester maken enkel cd-spelers en geen sa-cd spelers, ze houden vast aan het originele idee van cd. Zij stellen dat de opnamekwaliteit meer bepalend is dan de geluidsdrager. Ik ben het met hun eens dat de opname zeer bepalend is, maar de drager draagt ook zijn steentje bij aan een perfecte geluidsbeleving. Er zijn ook zeer goede sa-cd spelers maar helaas steeds minder sa-cd’s.
Muziekstreamen is al sinds 1996 mogelijk maar is tot ongeveer 2006 niet serieus genomen door de Hifi liefhebber omdat het web niet snel genoeg was in huis. Tegenwoordig heeft iedereen een snelle internetverbinding. Serieuze Hifistreamers (zoals Logitech, Linn en Naim) zijn in mijn beleving pas in 2006 echt goed in de markt gekomen. Deze ontwikkeling neemt een enorme vlucht en steeds meer muziekliefhebbers ervaren de geluidskwaliteit en het bedieningsgemak van streamers. De laatste jaren is ook PC-audio populair aan het worden.
Wat is nu beter?
De ervaren Hifi-liefhebber weet dat alles maar dan ook alles van invloed is op je geluidskwaliteit en beleving. Of je nu als muziekdrager een LP, CD, Sa-cd of muziekbestanden gebruikt, de keten van je systeem bepaald uiteindelijk je geluidskwaliteit. Onder de keten verstaan we: stroomvoorziening, de akoestiek van de luisterruimte, de opstelling van het audiosysteem, de bekabeling, de apparatuur en de DA conversie (de DAC), de tuning, de muziekdragers en natuurlijk ook je eigen stemming. Deze hele opsomming bepaald uiteindelijk of je goede apparatuur goed kunt laten klinken of niet.
Streamers zijn dus niet zomaar beter dan een CD of LP maar ze hebben wel meer potentieel en het is bijna altijd goedkoper dan een cd speler of platenspeler van hetzelfde niveau. Als een goede muzikant in een goede opnamestudio met goede opnameapparatuur een muziekbestand maakt dan is streamen de perfecte muziekbron die er is, voor het geld! Zeker als je er aan denkt dat een streamer nog meer potentie heeft als je Hoge resolutie bestanden gebruikt (maar daarover later meer). Wil je het verschil horen tussen CD, streamer of PC-audio bel of mail voor een luisterafspraak.
Naim heeft er voor gekozen om de streamers niet goedkoper te maken maar om ze meer mogelijkheden te geven. Ze hebben digitale ingangen waardoor je bijvoorbeeld Spotify veel beter kunt laten klinken, Internet radio in hoge kwaliteit en over FM en DAB+ beschikken. Daarbij heb je ook nog het bedieningsgemak van de (prachtige) app op je iPad, iPod of iPhone. Je hebt dus niet zomaar een enkele bron maar een multfunctionele muziekbron die je bedient vanuit je luisterstoel. Naim streamers zijn opgenomen in de bestaande series zodat een CD-speler de gelijke klasse heeft dan een streamer in diezelfde serie.
Welke muziekbron je beter bevalt kun je alleen zelf beoordelen. Want smaken verschillen!
Als je meer wilt weten over streamen, lees dan artikel 2 waar we de soorten digitale Hifi bespreken. Of kijk voor meer antwoorden bij FAQ (vragen van klanten)
Deel 2; Welke soorten digitale Hifi zijn er?
Digitale Hifi kent 3 methoden. Voordat we verder gaan even algemene informatie over digitale muziekbestanden en analoge muziek.
Bij alle 3 methoden is de uitgangsituatie gelijk, we zenden digitale muziekbestanden naar de DAC en deze zet de digitale informatie (die we niet kunnen horen) om naar analoge muziek die we wel kunnen horen via onze luidsprekers of hoofdtelefoon. Als we het over streamen hebben schrikken sommige mensen hiervan maar we doen het al meer dan 30 jaar niet anders in een CD-speler! De cd-speler leest van de het schijfje (CD) met een laserstraal de digitale informatie, deze digitale informatie gaat via de interne DAC in de CD-speler analoog naar je versterker. Een DAC vertaald digitale informatie naar analoge (hoorbare)muziek.
Het is net zoals de computer. Je typt tekst (letters) in bijvoorbeeld een Wordbestand en de tekst is zichtbaar op het scherm. Deze tekst word in je computer opgeslagen als nullen en enen (bites). Met andere woorden je computer maakt van tekst nullen en enen, dat heet omzetten. Deze bites zijn niet zichtbaar in je Wordbestand op de harde schijf. Als je de tekst weer wilt lezen zet de computer de nullen weer om naar tekst op het scherm.
Bij de Hifi apparatuur gebeurt precies hetzelfde. Je digitale muziekbestand (nullen en enen) wordt via de processor en de DAC in een CD speler, versterker met DAC of losse DAC omgezet naar analoge muziek die we kunnen horen.
Welke soorten digitale Hifi zijn er?
We kunnen 3 soorten digitale Hifi onderscheiden:
Streamers met een externe harde schijf of NAS.
Harddisk speler (streamer met ingebouwde harde schijf)
PC-audio en een DAC
De eerste soort digitale Hifi is een streamer en is een veel gebruikt systeem en sinds 2006 niet meer weg te denken uit een serieuze Hifi installatie. Buiten de geweldige geluidskwaliteit is het bedieningsgemak onovertroffen. Vanuit je luisterplek oneindig zoeken in je gehele muziekcollectie, aantippen op je tablet en spelen maar.
Een streamer is een apparaat dat via een netwerkkabel of draadloos verbinding maakt met je netwerk(router). De router is verbonden met een NAS. Op de NAS staat je muziekcollectie (downloads of geripte cd’s). De streamer haalt de muziek van de NAS en zorgt ervoor dat de digitale muziekbestanden door een hoogwaardige DAC worden geleid naar de analoge uitgangen. De muziek gaat vanuit de streamer naar je versterker en deze stuurt de muziek weer naar de luidsprekers. En zo ziet het er in de praktijk uit.
De tweede soort in digitale Hifi is de harddisk speler. Dit is een streamer met een ingebouwde harde schijf. De harddisk speler heeft een ingebouwde cd speler en die kan gebruikt worden voor het rippen van je muziekcollectie. Deze alleskunner is qua bedieningsgemak niet te overtreffe; cd erin, rippen, opslaan op de harde schijf en luisteren maar!
De derde soort digitale Hifi is PC-Audio. De computer heeft een paar jaar geleden definitief zijn plekje verovert in de Hifi installatie. In de beginfase waren mensen nog sceptisch over het gebruik van een PC of Laptop in een Hifi keten (en niet ten onrechte!) maar met de komst van a-synchrone DAC’s is de PC een volwaardig Hifi component geworden.
Wat heb je nodig? Een laptop of PC aangesloten via digitale kabel (bv: usb) naar een a-synchrone DAC. Een voorbeeld van een goede a-synchrone DAC is de Naim DAC-V1.
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van digitale Hifi, bel of mail voor een luisterafspraak.
Als je meer wilt weten over streamen, lees dan artikel 3 waar we het correct rippen uitleggen.
Regelmatig geef ik workshops op het gebied van streamen. Je kunt daar met al je vragen terecht! Meld je hier aan. Ik geeft je bericht wanneer er weer een workshop wordt gegeven.
Deel 3; Correct rippen (formaten)
Het rippen is niets anders dan de muziek van je CD halen. Op een cd staat muziek in vorm van data, deze data kun je met een ripper eenvoudig er vanaf halen. De geripte data plaats je op een harde schijf. De harde schijf staat in verbinding met de streamer en dan kun je lekker genieten. Rippen kun je op 2 manieren doen: De eerste is met een computer met ingebouwde DVD of Blu-Ray speler of een externe losse ripper aan je PC hangen. De tweede mogelijkheid is een harddiskspeler aanschaffen die een volautomatische ingebouwde ripfunctie op hoog niveau heeft. De laatste optie is de gemakkelijkste en je geripte muziek is dan ook opgeslagen op de ingebouwde harde schijf. Een voorbeeld hiervan is de Naim HDX.
Voordat we gaan rippen is het belangrijk om te weten dat je kunt rippen in verschillende bestandsformaten. We kennen verschillende formaten zoals: WAV, AIFF, FLAC, ALAC of MP3. De laatste mp3 vergeten we snel omdat de echte Hifi liefhebber geen genoegen neemt met een mp3 want de kwaliteit is simpelweg niet goed genoeg. Leuk voor op je ipod of auto maar verder niet bruikbaar in een Hifi installatie.
WAV (windows) en AIFF (mac) zijn bestandsformaten die dezelfde grote heeft als een CD. Je krijgt hierdoor een op een kopieën. Nadeel is dat de metadata (informatie over titel, artiesten albumcover) niet altijd goed op je harde schijf komt. FLAC (windows) en ALAC (mac) daarentegen doen dat wel. Bij deze formaten wordt ongeveer 70% van de grote van de CD gebruikt. Veel specialisten zeggen dat het verschil met WAV en AIFF niet te horen is. Ik zelf ben altijd voorstander om alle data van een CD over te nemen omdat ik meen dat er wel een (zeer klein) verschil hoorbaar is. Probeer het zelf uit en maak dan je keuze.
Als je 2 CD’tjes hebt geript is het een koud kunstje om je muziekverzameling te rippen. Het kost wel enige tijd als je een grote verzameling CD’s hebt. Wil je niet zoveel tijd hierin investeren, kun je ons vragen dit voor je te doen. Tegen een klein bedrag per CD rippen we deskundig op hoge kwaliteit je CD’s. Bel of mail voor de mogelijkheden.
Heeft rippen invloed op de klank? Jazeker! Net zoals alles in onze Hifi hobby is alles van belang. Als je een cd niet goed ript gaat de kwaliteit erop achteruit. Als je een cd goed ript kan het zelfs zo zijn dat de geripte CD iets beter klinkt dan de originele CD. Testen door vakbladen hebben dat uitgewezen. Hoe pak je hoogwaardig rippen aan?
Er zijn verschillende ripprogramma’s en rippers te krijgen die goede resultaten geven met rippen. We bespreken hier de beste oplossing voor Windows en Mac gebruikers en geven tips voor het goed instellen van de programma’s. Mocht de metadata bij een cd niet goed worden geript dan kun je de metadata aanpassen met het programma Mp3tag.de (zowel voor windows als ook mac)
Rippen met Windows
Ripprogramma’s voor Windows zijn bijvoorbeeld J.River en DBPoweramp. We bespreken hier DBPoweramp omdat dit een perfect ripprogramma is dat weliswaar € 30,-/jaar kost (premium versie) maar dan heb je ook een zeer uitgebreide programma dat zeer nauwkeurig en hoogwaardig ript. Het is daarbij ook een gemakkelijk te bedienen programma. Je kunt het programma hier downloaden. Eventueel ook cover-art erbij downloaden voor meer covers.
Als je DBPoweramp hebt gedownload is het van belang dat je de instellingen goed inschakeld. We nemen de belangrijkste instellingen stap voor stap door zodat je zeker kunt zijn dat je de beste ripresultaten krijgt. Hier vind je de volledige informatie over instellingen.
Instellingen:
Bestandsformaat WAV of FLAC instellen
Ripping method: secure aanvinken
Accuraterip aanvinken
CD-Rom ripping speed zo laag mogelijk instellen. Opmerking: Let erop dat je ripper instelbaar is qua ripsnelheid (vraag dit na voordat je een losse ripper koopt). Hoe lager de leessnelheid des te beter het resultaat!
Ultra secure, vink ‘enable’ aan als je het beste resultaat wilt krijgen. Het duurt dan wel extra lang voordat een CD is geript (15-20 minuten).
Rippen met Mac
Ripprogramma’s voor Mac zijn bijvoorbeeld iTunes en XLD, ze zijn beide gratis. iTunes is welliswaar een prima ripprogramma maar je kunt niet de snelheid van je ripper instellen. XLD kan dit wel en geeft perfecte resultaten.
Instellen met XLD is eenvoudig: open voorkeuren en je krijgt dit scherm. Stel je Mac in zoals in onderstaande bijlagen (eventueel ook C2 error pointers aanvinken) en je kunt aan de slag.
Rippen van een CD is vrij eenvoudig. Je opent het programma DB Poweramp of XLD. Plaats de CD in de ripper en het de CD start met rippen. Kijk goed of de metadata (Naam artiest, CD-cover etc.) goed staan en druk op rippen. Naar gelang je instellingen duurt het rippen tussen 2 en 20 minuten. Na het rippen controleer je of het bestand goed op je harde schijf staat. Is dat allemaal in orde kun je gaan streamen. Veel plezier!
Mocht je vragen hebben of heb je hulp nodig bel of mail me, samen komen we er wel uit.
Regelmatig geef ik workshops op het gebied van streamen. Je kunt daar met al je vragen terecht! Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten wanneer er een workshop is gepland.
Downloaden (legaal)
Wil je niet rippen maar muziekbestanden downloaden dat kan dat via vele aanbieders. Zie ook: ponomusic.com, findhdmusic.com, acousticsounds.com (enkel us)
Downloaden via deze sites is vrij eenvoudig. Je meld je aan als klant en na betaling van de kosten voor een CD kan de download (meestal via een downlaodmanager) starten. Het muziekbestand staat dan direct op je harde schijf en het streamen kan beginnen.
Muziek formaten
De meeste aanbieders bieden muziek aan op mp3 kwaliteit, die slaan we over omdat mp3 niet goed genoeg is voor ons Hifi enthousiastelingen. De genoemde aanbieders op de lijst bieden aan op hoge CD- of HD (hoge resolutie) kwaliteit. CD kwaliteit is 16bit-44,1Hz en hoge resolutie kun je hebben in o.a.:24bit-44,1HZ, 24bit-96Hz en 24bit-192Hz. Er bestaat ook nog 32bit en DSD. MIjn mening is dat de digitale filters in een DAC/streamer meer invloed hebben dan een PCM of DSD formaat (DSD kan erg mooi klinken als je een goede streamer hebt!). Lees hier meer over DSD: DSD_-_the_new_addiction_-_v2.pdf
Wat is het beste? Dat is niet zomaar te beantwoorden. Helaas is het zo dat de kwaliteit niet alleen door de hoge resolutie (HD) word bepaald maar de opnametechniek en gebruikte studioapparatuur ook zeer bepalend is. Verder is de digitale sectie van een DAC of streamer veruit het bepalendst. Wel is het zo dat HD de meeste potentie heeft om goed te klinken. Onze conclusie is dat een kwalitatief goede opname via een goede streamer in HD beter dan een (geripte) CD klinkt.
We hebben PCM met DSD vergeleken en onze ervaring is dat DSD iets anders klinkt dan PCM. DSD: Goede plaatsing en breder podium, zuiver en natuurlijk geluid PCM: Dynamisch en vol geluid, strakke bass en ritmisch Onze conclusie is dat DSD een goede aanvulling is op PCM, niet perse beter.
DSDis nieuw en niet alle streamers hebben de mogelijkheid om DSD te streamen. De Naim streamers (niet de Uniti's) hebben wel de mogelijkheid om DSD 64 te streamen. Je moet dan wel de laatste software erop hebben staan. Voor meer info kijk op deze Naim pagina.
Tip: Onderhoud van je muziekbestanden is soms veel werk en soms lastig (dubble albums etc.) In dit artikel lees je over praktische oplossingen streaming tips
Deel 4; Hoe installeer je een NAS?
Als je gaat streamen heb je een plek nodig waar je de digitale muziek gaat opslaan, dat kan op de volgende manieren:
1) Op een NAS (Synology). Is de beste oplossing qua geluidskwaliteit en presentatie muziekinformatie zoals covers en titels. Gebruik harde schijven die geschikt zijn om 24/7 te draaien (WD red).
2) Een harde schijf via usb koppelen aan je router. Je router moet deze functie wel ondersteunen. Er zijn ook harde schijven met een netwerkfunctie (WD MyBook) die je eenvoudig aansluit op je netwerk. De presentatie van covers e.d. zijn wel minder goed dan bij een NAS.
3) Je PC instellen als een server. Bij een PC kun je gebruik maken van mediaplayer of een Universal Musik Server programma instaleren. Bij een MAC gebruik je asset upnp. Je PC moet wel aan blijven staan tijdens muziek afspelen.
4) Indien je streamer of dac een usb stick accepteert is dat ook een goede oplossing. Gebruik usb 3.0 met snelle dataoverdracht.
Een veel gestelde vraag. Dit filmpje helpt je goed op weg. Synology en QNap zijn de bekendste NAS'en en zeer geschikt voor streaming. Veel succes!
Tip van een klant: Om de covers middels een Synology NAS goed zichtbaar te krijgen in N-Stream, de volgende instellingen aanpassen in de software van de NAS:
Sluit alle programma's op iPhone/iPad etc. (dubbelklikken op selectieknop iPhone/iPad en alle geopende apps sluiten)
Ga op de pc naar het Hoofdmenu van de Synology NAS
Selecteer Mediaserver
Klik op "Instellingen voor bladeren"
Vink aan: "Stel afbeeldingen in met de onderstaande bestandsnamen als muziek/videohoes", als het goed is staat achter Bestandsnamen reeds: cover.jpg;Cover.jpg;folder.jpg etc.
Klik op Toepassen
Open N-stream op iPad/iPhone en start N-stream
Klik in N-Stream op Instellingen en klik op Verwijder Cache coverart
Tip: Goede UPNP server programma's zijn Twonkey en Asset (dBpoweramp)
Tip: Indien een streamer geen muziek meer speelt of hij de NAS of server niet meer ziet dan ligt dat altijd aan het netwerk (dat is onze ervaring sinds 2007). Wat te doen? 1) Controleer of alle kabels nog goed zijn ingestoken. 2) Kijk of je op het scherm van de streamer een tijdsaanduiding ziet, zo niet heb je geen internet. 3) Kijk via je PC of je vanuit daar wel in je NAS komt, zo ja dan werkt je NAS. Opm.: Vaak denken klanten nu van als het netwerk werkt en ik zie de NAS dan moet de streamer defect zijn. Sorry maar dat hoeft niet zo te zijn. Een streamer (van welk merk dan ook) maakt gebruik van je netwerk en communiceert met je NAS via een uPnP protocol. Dat is een klein programmaatje (bv Twonkey Media) dat van een NAS of PC een muziekserver maakt. 4) Schakel de router uit, schakel de switch uit, schakel de streamer uit, schakel de NAS uit. 5) Schakel alles weer aan in deze volgorde: router - switch - NAS (duurt 1 minuut) - streamer aan. Als het dan niet werkt mail ons dan.
Deel 5; Het gebruik van afspeelprogramma's
Bij PC audio zijn de afspeelprogramma's een belangrijk onderdeel. Ze bepalen hoe gemakkelijk je door je hele muziek collectie kunt surfen en ze bepalen in grote mate de afspeelkwaliteit. Bij streaming heb je een vast afspeelprogramma van de leverancier zoals Naim, Linn, T+A... die hanteren. Ik krijg wel wel eens de vraag of de leveranciers de nieuwste mogelijkheden in hun afspeelprogramma (app) hanteren. Bij goede merken zoals Naim kun je er vanuit gaan dat zij alle belang hebben hun app's actueel en zeer goed werkend te onderhouden. Twee á drie keer per jaar komt er een update. Maar goed terug naar afspeelprogramma's voor PC-audio.
Er zijn ontelbare afspeelprogramma's maar we bespreken bij Hif Limburg enkel de goed werkende, stabiele programma's. iTunes en Windows Mediaplayer zijn de meest bekende en zij werken goed. Wil je meer kwaliteit dan moet je naar DBPoweramp, J-River, Ammarra, PureMusic, Foorbar2000 of Audirvana. Kijk voor een compleet overzicht voor de beste_muziek_software_programmas_.pdf
Deel 6; Een goed netwerk opzetten
Een streamer is een IP gestuurd apparaat en kan niet zonder een goed internet/wifi netwerk. In onze huishoudens krijgen we steeds meer IP gesuurtde apparaten denk maar eens aan de CV-thermostaat Toon. De trend is dat we steeds meer werken met computers en IP gestuurde aparaten. Ons netwerk wordt steeds meer belast, doordat er steeds meer apparaten komen. Een streamer is een redelijk gemakkelijk aan te sluiten apparaat maar heeft wel een stabiel en goed functionerend netwerk nodig. In de praktijk is het tot nu toe zo dat als er geen muziek is dat dit aan het netwerk ligt en niet aan de streamer.
Hoe zie je het verschil?
Kijk op het scherm van de streamer en kijk of je tijdsklok nog de tijd aan geeft. Zo niet dan heb je geen netwerkverbinding. Klinkt simpel maar dat is onze ervaring. Tweede ervaring is dat een IP gestuurd apparaat moet samenwerken met het netwerk en dat een aantal keer per jaar dat niet van zelf gaat. Net zoals een computer start je het apparaat opnieuw op (aan/uit zetten).
De onderstaande ervaringen en tips geven aanwijzingen voor een goed en stabiel netwerk (zie ook onderstaand schema):
1) Zorg voor een goede provider met een snelle router (bijvoorbeeld Ziggo, KPN etc.). Downloadsnelheid van 8Mbps is net genoeg, beter is een hogere snelheid, zeker bij Hi-res muziek. Kun je zelf nameten: http://speedtest4.ziggo.nl
2) Bekabeld netwerk is altijd stabieler en sneller dan wifi. Sluit daarom bij voorkeur de streamer aan met een goede afgeschermde netwerkkabel (cat 6 of 7) met goede R45J connectoren (bv: Telegartner). Een goede netwerkkabel kost € 50,- en geeft een mooier klinkend resultaat. Een powerline (via stroomnetwerk) is de 2e keuze en als dat niet gaat wifi.
Opmerking: Vaak hoor ik van klanten dat een netwerkkabel geen invloed kan hebben op de klank omdat er nullen en enen door een kabel gaan zoals bij computers. Ik heb nog nooit een 0 of 1 door een kabel zien lopen. Wel maken netwerkkabels gebruik van zwakstroom (0=1Volt en 1=5Volt) dus heb je dezelfde uitdagingen zoals het bestrijden van jitter en het matchen van timingsverschillen. Onze ervaring is dat een netwerkkabel net zoveel invloed kan hebben als een analoge interlink.
3) Gebruik bij voorkeur een internetswitch achter je set want de kans is groot dat je buiten de streamer ook je smart tv moet aansluiten en wie weet wat nog meer zal volgen. Wij adviseren een switch van een A-merk zoals Zyxel.
4) Omdat je netwerk met meerdere apparaten moet samenwerken krijg je ook veel vervuiling. Bijvoorbeeld door je TV-tuner of computer. Dat is een niet te onderschatten verstoorder. Je kunt dit oplossen door een galvanische scheiding (bv: Giso) tussen je streamer en switch te plaatsen. Het stereobeeld heeft dan meer helderheid en geeft meer detail. Ook is het goed om de standaard schakelende voeding van de switch te vervangen door een ouderwetse bloktransformator (op internet te vinden voor € 25,-). Kijk maar eens bij onze tips wat stroomvervuiling kan doen. Als de vervuiling in je netwerk niet is op te lossen met bovenstaande tips kun je overwegen om een optische kabel te plaatsen ipv een coaxiale interlink (bij een tv-tuner altijd!).
5) Bij de aanschaf van een streamer of DAC let er op dat het apparaat goede ingangen heeft, zeker bij usb poorten.
- Zorg dat je streamer, PC en NAS altijd up to date zijn. De updates van streamers zorgen dat je apparatuur perfect werkt en dat (vaak kleine) probleempjes worden opgelost. Meer uitleg over het upgraden van Naim kun je hier vinden. Lees voor het updaten de beschrijving.
- Spotify Connect werkt enkel met een Spotify Premium abonnement. Indien je voor het Premium een gratis account hebt geprobeerd dan kan het zijn dat de streamer zegt: 'incompatable Spotify'. Je moet dan een factory reset uitvoeren.
- IRadio is boven de 128 kHz vaak beter dan de gebruikelijke FM zender. Boven de 192 kHz is iRadio heel erg fraai!
- Digitaal signaal is niet bij alle apparaten van gelijke kwaliteit. Een betere streamer heeft betere componenten. Dit hebben we getest op een digitale processor met een coaxiale interlink. Een high-end streamer klinkt beter dan goedkope streamer.
- Indien een streamer geen muziek meer speelt of hij de NAS of server niet meer ziet dan ligt dat altijd aan het netwerk (dat is onze ervaring sinds 2007).
Wat te doen?
1) Controleer of alle kabels nog goed zijn ingestoken. 2) Kijk of je op het scherm van de streamer een tijdsaanduiding ziet, zo niet dan heb je geen internet. 3) Kijk via je PC of je vanuit daar wel in je NAS komt, zo ja dan werkt je NAS. Opm.: Vaak denken klanten nu van als het netwerk werkt en ik zie de NAS dan moet de streamer defect zijn. Sorry, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een streamer (van welk merk dan ook) maakt gebruik van je netwerk en communiceert met je NAS via een uPnP protocol. Dat is een klein programmaatje (bv Twonkey Media) dat van een NAS of PC een muziekserver maakt. 4) Schakel de app uit (dubbelklik homeknop iPad en dan naar boven vegen), router uit, schakel switch uit, schakel streamer uit, schakel NAS uit. 5) Schakel alles weer aan in deze volgorde: router - switch - NAS (duurt 1 minuut) - streamer - app aan.
Als het dan niet werkt mail ons dan.
- Router/modem van providers (UPC-Ziggo of Telfort) hebben een sterke beveiliging ingebouwd en die worden regelmatig ge-update. Dat is veilig maar veroorzaakt dat de auto-discovery vaak geblokkeerd wordt. Auto-discovery heeft een streamer nodig om apparaten te zoeken op je netwerk, zoals een NAS. Indien je daar last van hebt (geen verbinding met NAS of streamer) is de oplossing een extra router (of Apple airport express) op een van de netwerkpoorten aan te sluiten en vanuit daar je netwerk op te bouwen. Op de ipad de router/provider laten 'vergeten', want anders schakelt de streamer weer naar (sterkste) router/modem van de provider(en/of je wifi van het modem/router uitschakelen). Dit probleem kun je ook bij Spotify Connect krijgen. Vreemd genoeg heb je bij het gebruik van wifi dit probleem minder vaak. Meer info: http://forums.naimaudio.com/topic/spotify-airplay-app-and-upnp-discovery-issues Ons beleid is dat we standaard een extra router (tegen meerprijs) plaatsen om bovenstaande problemen te voorkomen. Het voordeel is verder dat de klant een sterker en stabieler wifi signaal krijgt.
HiFi Limburg is niet verantwoordelijk voor het gebruik van de genoemde software. Het zijn enkel tips.
Menu winkel
Maximenu CK message : Your module ID 244 is still working in V8 Legacy mode. Please change it in the Advanced options to remove this message.