Regelmatig vind je op deze pagina waardevolle tips.

 

Onze Top 100 Muziek

 

 

Veel gestelde vragen: Versterkerbelastbaarheid versus speaker belastbaarheid
(bron: o.a. hifi.nl, stereoplay)

Ik ben in het bezit van een 2 x 135 watt (8-16 Ohm) versterker. Kan ik hier luidsprekers op aansluiten van 6 Ohm, power long 100/short 140 watt?

Ja, dat kan. Als we het weerstandverhaal (Ohm) voor het gemak even buiten beschouwing laten – we komen er verder nog even op terug, dan lijkt het logisch dat het door de versterker geproduceerde vermogen (in Watts) nooit hoger mag liggen dan de belastbaarheid van de luidsprekers (ook in Watts). Volgens die logica zou je met een 2 x 100 Watt versterker een luidsprekerset met een belastbaarheid van 2 x 50 Watt binnen de kortste keren aan gort draaien.

Het blijkt echter dat dat in de praktijk niet het geval is. Sterker nog: de kans op luidsprekerschade wordt er juist kleiner op naarmate de versterker méér watts onder de motorkap heeft zitten. Zelfs wanneer het vermogen van de versterker daardoor hoger uitvalt dan de zogezegde maximale belastbaarheid van de luidsprekers. 

Luidsprekers gaan namelijk niet zozeer stuk door een te hoog versterkervermogen, maar wel door een versterker die de grenzen van zijn vermogen nadert en min of meer overschrijdt. Als dat gebeurt, dan zal de versterker ‘clippen’. Hierbij wordt de golfvorm van het signaal als het ware afgeplat. Als je het weergeeft op een oscilloscoop, is dat duidelijk te zien. Dat gaat gepaard met een hoop harmonische vervorming, die hoogst onaangenaam klinkt. Het is dan ook niet voor niets dat het vaak tijdens wilde feestjes is als je genoeg alcohol naar binnen giet, valt de vervorming veel minder op dat luidsprekers die avond naar de haaien gaan...                            

Hoe dan ook is de kans dat een krachtige versterker eentje die veel watts kan uitbraken, dus luid genoeg kan spelen zonder dat hij clipt, uiteraard groter dan dat bij een versterker met minder vermogen het geval is. Bijgevolg is de krachtige versterker veiliger dan een minder krachtig exemplaar.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is dat fabrikanten de neiging hebben om de opgegeven vermogenscijfers kunstmatig op te pompen, door gebruik te maken van allerlei spitsvondige meetmethodes. Dat geldt overigens ook voor de belastbaarheid van de luidsprekers. De meeste mensen zijn namelijk volkomen onterecht geneigd om te denken dat een versterker of luidspreker waar een hoger wattagecijfer opgekleefd is sowieso beter presteert dan eentje waar de cijfers wat lager zijn.

Wij schrikken er zelf niet voor terug om krachtige monoblokken met twee van die dingen produceren we een vermogen van 2 x 500 watt in te zetten om luidsprekers met een belastbaarheid van 100 watt of iets dergelijks aan te sturen. Nog nooit problemen mee gehad. Ook niet als we het volume stevig opendraaien.

Het weerstandverhaal, dan. Het opgegeven weerstandcijfer van de luidspreker moet je vooral niet letterlijk nemen (zeker niet bij transistorversterkers maar echter wel bij single-ended buizenversterkers). Zo heeft een luidspreker normaal gezien nooit een constante weerstand van x Ohm. Dat komt omdat de weerstand fluctueert met de toonhoogte. Wat je vooral moet weten, is dat een lage weerstand een grotere belasting voor de versterker vormt.

Moraal van het verhaal? Combineer gerust (heeft ook onze voorkeur) een krachtige transistorversterker met minder krachtige luidsprekers. En lig niet wakker van de opgegeven weerstandcijfers. Die zijn in deze context nauwelijks relevant. Een versterker is geen formule 1 wagen maar gedraagt zich meer als een diesel (koppel bij laag toerental). Je draait namelijk nooit (behalve dat ene feestje) volume hoger dan 50-60%.

Lineaire stabiliteit spanning, impedantie (ohm), stroombehoefte (amp.) en dempingsfactor zijn veel belangrijker bij de keuze maar moeilijk te duiden omdat de combinatie van luidspreker en versterker uiteindelijk bepalend zijn voor de geluidskwaliteit en belastbaarheid.

Daarbij komt ook nog match van systemen. Zo kan bijvoorbeeld een klasse D-versterker zeer goed een electrostaat aansturen en een buizenversterker goed combineren met een hoog rendementsluidspreker. Combinaties van versterker en luidsprekers blijft een kwestie van kennis, ervaring, veel luisteren en uitproberen. En dat doen wij regelmatig…daar kunt u op vertrouwen dat wij weten welke combinaties goed passen in uw thuissituatie en luisterbehoefte en welke niet. 

 

 

Mark Knopfler dei Dire Straits e il suo nuovo album TrackerMuziektip: Mark Knopfler met zijn nieuwste CD Tracker. Still going strong!

Mark heeft weer een CD gemaakt en wat voor eentje. Na zijn laatste CD Privateering in 2012 heeft hij een mooi klinkende CD gemaakt met mooie nummers. Je merkt dat er een stukje nostalgie in de nummers zit maar dat vind ik prima. De CD is ook te krijgen als download in verschillende resoluties. De 96 uitvoering vind ik het mooist. http://www.qobuz.com/nl-nl/album/tracker-deluxe-mark-knopfler/0060254722250

 

 

 

 

Invloed Electromagnetische straling

Regelmatig krijg ik vragen waarom afgeschermede stroomkabels belangrijk zijn bij een goede audio-set. Dit is mede omdat bij een hifi-set veel electromagnetische straling in en rondom de audio apparatuur zich bevind. De de voeding en electronica ontstaat electromagnetische straling. Die straling zie, hoor of voel je niet maar is er wel, en stoort geweldig sterk. Om de electromagnetische straling bij een Naim Statement versterker te laten zien laat Steve Sells (de ontwerper) een magneetje vallen tussen de aluminium koelribben van een Statement. Na ja vallen? Het magneetje dwarrelt langzaam naar beneden. Zo sterk is en electromagnetische straling bij een set.

 

 

Afstellen platenspelerskanaalongelijkheid-rp1

Platenspelers zijn nog ongekend populair mede omdat ze goed klinken er enorm veel LP's beschikbaar zijn. Een aandachtspunt bij platen spelers is dat het gevoelige apparatuur is en dat ze dus in goede conditie en goed onderhouden moeten zijn. We komen helaas nog al eens platenspelers tegen die na een onderhoudsbeurt en afregelen door een expert veel beter klinken dan voorheen. Zo kwamen deze keer tegen dan een element kanaalongelijkheid had en weinig output. Dat is niet goed voor de klank. Op de foto's zie een element dat kanaalongelijkheid heeft. Onze tip: laat je platenspeler ieder jaar reinigen, controleren en afstellen.

 

Ripper

Het rippen van cd's is een belangrijk onderdeel van streamen. Tussen de rippers is veel verschil qua kwaliteit. Het belangrijkste is dat een ripper met een langzame snelheid (max. 4 keer) kan rippen. Het vakblad HifiDigitaal test regelmatig rippers en geeft de volgende ripper de beste beoordeling. Jaren geleden ook hun advies opgevolgd en was zeer onder de indruk van het verschil met een standaard ingebouwde ripper. De ASUS BC-12 D12 HT is een (windows) inbouwripper. Mocht je deze extern op je laptop willen gebruiken kun je een behuizing kopen van Raidsonic Icy Box IB550 StU3S. 

 

Live concerten via Music Vault op youtube

Op you tube staat een speciale user pagina van Music Vault. Op deze pagina vind je 12.000 concerten.  https://www.youtube.com/user/musicvault

 

Het gebruik van audiofiele zekeringen

Stroom is een belangrijke schakel in een Hifiset. Een afgeschermde stroomkabel zorgt voor een beter geluid, dat merken we iedere keer opnieuw. In de apparatuur zit echter ook een interne zekering die ook in de stroomketen zit. Vaak zien we in de apparaten een standaard zekering van een paar dubbeltjes. Dat is jammer want ook een zekering is onderdeel van een hifiketen. Onze ervaring is dan ook dat als je de standaard zekering kunt vervangen door een audiofiele zekering dat weer voor een stapje beter geluid gaat zorgen.

Er zijn verschillende merken met ieder hun eigen klankeigenschappen (prijzen respectievelijk €20,-, €38,- en €55,-).

 • AHP geeft een warm en vol geluidahp zekering
 • HifiTuning geeft een dynamisch en neutraal geluid
 • Furutech geeft een schoon, dynamisch en vol geluid.

Bij het vervangen van een zekering is het belangrijk dat je enkele technische eigenschappen in acht neemt.

 1. Een fabrikant van apparatuur laat je niet altijd vrij om andere merken zekeringen te gebruiken. Dat heeft vaak ook met aansprakelijkheid/verantwoording te maken.
 2. Sommige apparatuur (zoals versterkers en voedingen van Naim) hebben een hoge inschakeldrempel en gebruiken daarom een extra trage (Industriële) zekering. Audiofiele zekeringen zijn in de regel altijd traag en niet extra traag. Daarom kan het wel eens zijn dat bij inschakelen de zekering stuk gaat. Laat je de apparatuur aan staan heb je daar geen last van. Audiofiele zekeringen zijn over het algemeen gevoeliger dan standaard zekeringen.
 3. Bij audiofiele zekeringen adviseert de importeur om een stapje hoger in ampèrage te gaan. Dat is een goed advies maar strikt genomen mag het niet van de fabrikant. Of je een audiofiele zekering gaat toepassen is een eigen keuze/verantwoording. De klankverbetering is hoorbaar.

 

Vervuiling door niet gestabiliseerde (schakelende) stekkeradapters op je stroomnet 

Sinds een paar jaar krijg je bij diversen apparatuur zoals mobieltjes, tablets etc. een niet gestabiliseerde (schakelende) stekkeradapter erbij. Ze zijn klein en goedkoop om te maken. Daarvoor kreeg je altijd een gestabiliseerd blok (zwaar blok vast aan kabel) erbij en dat was een gestabiliseerde adapter. Duurder en zwaarder. De niet gestabiliseerde (schakelende) stekkeradapters hebben echter een groot nadeel, ze vervuilen je stroomnet. Een gestabiliseerde adapter dempt de bij-effecten van het schakelen van de netspanning, waardoor veel minder schakelresten terug het stroomnet in gaan, waar de overige apparatuur dus minder last heeft.

Normaal niet erg maar als je een hifiset hebt is de vervuiling van invloed op je geluidskwaliteit. In deze video zie je de effecten van een slechte adapter op een ethernet-swicth, die tussen de nas of server en je streamer zit. Kijk en huiver! Ons advies: gebruik waar het kan een gestabiliserde adapter. Opm.: Filmpje is opgenomen in het washok omdat daar de schoonste stroom is in een woonhuis.

 

Nog meer over vervuiling op je stroomnet: RadarTV

 

Onze Top 100 songs

Dit  is onze top 100 van liedjes die we zelf hebben samengesteld. Het is een lijst met onze persoonlijke muzieksmaak. Mocht je tips hebben mail ons dan. We plaatsen eventueel dan jouw song op deze lijst. De opnames moeten wel een goede kwaliteit hebben.

 

Iedere dag een nieuwe song

Op deze site krijg je (bijna) iedere dag een nieuwe song. Deze site is van Edwin Beukers, clublid AOB

http://geluidsdrager.blogspot.nl

 

Heb ik altijd een NAS nodig voor een streamer?

Nee. Je kunt een streamer via verschillende manieren van muziek voorzien:

 • Een NAS is zeker handig en gemakkelijk en wij adviseren het merk QNAP en Synologie. 
 • Via een USB stick. Er zijn al USB sticks met 128 GB muziek voor € 45,-
 • Via een externe harde schijf. Je koopt al een 2TB schijf voor € 80,-.

Zonder extra kosten kan het ook:

 • Via je eigen PC of laptop. In windows mediaplayer zit een optie om van je PC een server te maken. De PC wordt dan je 'NAS'.
 • Via je MAC. Installeer Asset UPNP programma op je MAC en activeer deze. Je MAC is nu een server ('NAS')

 

Iedere dag een nieuwe song

Op deze website : http://songsonly.wordpress.com vind je iedere dag een mooie song en tips voor goed opgenomen CD's. Henk Scholten is AOB audioclublid. Veel luisterplezier

 

HD/Hirez websites

Er zijn een aantal nieuwe websites op de markt die HD muziek (ook DSD) aanbieden:
Acoustic sounds
Pro Studio Masters
Blue Coast Records
iTrax
Native dsd music

 

Interessante en informatieve website

Deze site kreeg ik doorgezonden door een klant. Op deze site staan veel informatie over muziek, streaming etc. Ook vind je hier tests van apparatuur. Een aanrader!
Gramophone

 

Hebben Ethernet(LAN) kabels invloed op de geluidskwaliteit?

Iedereen die wel een goede Hifiset heeft en wel eens wat uitprobeert. Kabels verwisselen, schone stroom aanleggen etc. weet dat bijna alles wat je verandert van invloed is op de geluidskwaliteit. Zo ook bij LAN kabels. Mijn ervaring met LAN kabels is dat hoe betere kabel je aanschaft des te beter de kwaliteitsverbetering is. Wat mij betreft is net zo belangrijk als een interlink.
The Chord Company heeft nu ook nieuwe LAN kabels. Lees meer... over de ervaringen tijdens een test.

 

Hoe installeer je een NAS?

Een veel gestelde vraag. Dit filmpje helpt je goed op weg. Synologie en QNap zijn de bekendste NAS'en en zeer geschikt voor streaming. Veel succes!

 

Audioclub Oost-Brabant (AOB)

Ben je als muziek- en audioliefhebber op zoek naar collega liefhebbers? Audioclub Oost Brabant heeft 50 leden en organiseert iedere maand een demonstratie avond in Oirschot. Tijdens deze avonden laten dealers of importeurs hun mooie apparatuur zien en horen. Deze avonden zijn ook geschikt voor het discussieren met andere leden. Voor meer informatie zie: www.aob-hifi.nl. Je kunt via de website aanmelden voor een demo avond.

 

Pure Music voor Mac / dBPoweramp voor Windowsarcam irdac

Pure Music is een afspeelprogramma voor Mac gebruikers die met iTunes werken. ITunes is een goed afspeelprogramma voor je Mac als je gebrukt maakt van een externe DAC zoals de ARCAM irDAC (549,-) met USB kabel Chord SilverPlus (55,-) op je hifi installatie. Maar het kan nog beter met Pure Music (124,-). Vandaag gekocht op de site van channld.com en uitgeprobeerd. Het resultaat is gewoonweg super en je kunt FLAC afspelen! De muziek komt los van de speakers en het geluidsbeeld is ruimtelijker. Het geheel klinkt een stuk volwassener. Ik vind het beter klinken dan Amarra. 

Tip voor Windows gebruikers: DBpoweramp premium (30,-) gebruik ik al jaren en is erg goed. JRiver is populair (eind dit jaar ook voor Mac) en goed.

 

gregory porter liquid spiritMuziektip: Gregory Porter, Liquid Spirit 

Na zijn zeer sucesvolle cd Be Good heeft de amerikaanse jazz zanger Gregory Porter een nieuwe CD uitgebracht. Liquid Spirits is een mooi opgenomen cd met sfeervolle nummers die de mooie donkere stem van Gregory laten stralen. Hij wordt gezien als de beste mannelijke jazzzanger van dit moment. Via deze spotify link kun je kennismaken met zijn nieuwste cd.
De CD is ook te downloaden in HD kwaliteit via Qobuz.com

 

Audio Club Limburg

Ben je als muziek- en audioliefhebber op zoek naar collega liefhebbers? Audio Club (zuid)Limburg heeft 24 leden en organiseert iedere maand een demonstratie avond. Tijdens deze avonden laten dealers of importeurs hun mooie apparatuur zien en horen. Deze avonden zijn ook geschikt voor het discussieren met andere leden. Voor meer informatie zie: www.audioclub-limburg.nl. Wil je lid worden meld je aan bij Roger Poulussen ()

 

Akoestiek van je luisterruimte is een belangrijke factor als je van je mooie muziek installatie wilt genieten

Je hebt een mooie set staan maar je bent nog niet tevreden? Denk dan aan de plaatsing van je set in de ruimte en aan de akoestiek. Laatst was ik bij een klant die prachtige luidspreker had gekocht maar ze in een (in verhouding) kleine ruimte had geplaatst. De reflecties en de galm in de ruimte waren zo erg dat de muziek niet aangenaam klonk. Met het uitrichten van de luidsprekers en het plaaatsen van een paar akoestische panelen, was het probleem verminderd en de muziek klonk een stuk beter.
Als je meer wilt weten over akoestiek leer dan hier onze maandelijkse artikelen.
Mail als je vragen hebt over akoestiek of een vrijblijvend advies bij je thuis wilt.

Ik wil upgraden maar wil niet direct veel geld investeren, kan dat?

Ja dat kan. Vaak krijg ik de vraag van audioliefhebbers dat men de audioset wil verbeteren maar niet teveel wil investeren. Ik heb 3 tips die niets kosten of een beetje.

Tip 1: Plaatsing van luidsprekers is een (onterecht) onderbelichte upgrade. Een correcte plaatsing van luidsprekers in de ruimte kan het verschil maken tussen mooi geluid en dof en slecht geluid. De zitpositie in het midden van de luidsprekers in een gelijkzijdige driehoek is vaak een goede opstelling. Geef luidsprekers de ruimte en ze bloeien op. Het uitrichten (tunen) van luidsprekers kan op centimeters nauwkeurig een groot verschil maken. Het tunen van luidsprekers kost allen tijd en geduld. Heb je hierbij hulp nodig mail me voor een thuisbezoek.

Tip 2: Stroom is een zeer belangrijk onderdeel van een audioset. We luisteren naar apparaten die 100% afhankelijk zijn van stroom. Geen goede stroom betekend altijd een ondermaatse prestatie van je audio componenten. Een goedkope upgrade is om de standaardzekering (1 euro) uit je versterker of bron (cd of streamer) te vervangen door een audiofiele zekering (20 a 40 euro) . Je zult je oren niet geloven welke verschillen mogelijk zijn! Mail voor informatie over deze goedkope upgrade mogelijkheden.
In dit artikel vind je meer informatie: Tuning maatregelen met invloed.PDF

Tip 3: Apparatuur word altijd geleverd met standaard bekabeling. Indien je een beter geluid wilt kun je veel bereiken met goede kabels. We hebben kabels in verschillende prijsklassen van de merken The Chord Company, Inakustik en Yter. Vraag naar de mogelijkheden.

 

Waar vind ik websites waar je HD muziek kunt downloaden

MP3 muziek kun je van enrom vele sites downloaden. CD kwaliteit of HD is een stuk lastiger.  Hier vind je een compleet overzicht met de belangrijkste websites met HD muziek.
HDtracks.com staat er niet op maar is een belangrijke website met een groot aanbod. Hij staat er niet op het overzicht omdat je via een omweg(getje) klant moet worden.
Binnenkort komt er nog een goede en grote site erbij: wimp.de. Net zoals bij Qobuz kun je hier zelfs streamen in CD kwaliteit. (Opmerking: Bij Qobuz hoorde ik wel een paar nummers waarbij het linker en rechter kanaal was verwisseld, kan natuurlijk niet voor ons muziekliefhebbers)

 

Spotify op mijn mobiel of tablet draadloos via mijn eigen audio-installatie, kan dat? Mijn apparatuur heeft geen internet aansluiting.

Ja, dat kan! Je kunt Spotify of andere muziekdiensten vanaf je mobiel of tablet naar je bestaande installatie sturen zonder dat je nieuwe Hifi apparatuur hoeft aan te schaffen.

Hoe doe ik dat? Het ligt eraan welke randapparatuur je thuis hebt. Ik beschrijf de 3 meest voorkomende situaties en wensen:

1 Geen internet aansluiting in de buurt van je audio-installatie, maar ben bereid een internetkabel te leggen.
2 Geen internet aansluiting in de buurt van je audio-installatie en ik wil geen internetkabel leggen maar wil ik wil investeren in een draadloze wifi uitbreiding.
3 Geen internetaansluiting en wil mijn internet netwerk niet uitbreiden.

 1) Een internet LAN kabel aanleggen is een eenvoudige klus. Vanaf je router (vaak in de meterkast) trek je een LAN kabel door naar je audio-installatie. Het is soms even werk maar dan heb je ook een stabiel netwerk. Mijn advies is koop een goede cat 6 LAN kabel. Lees meer over het aanleggen van een netwerk hier.

De LAN kabel koppel je aan een Apple Airport Express (€ 99,-) en deze verbind je door met een goede 3,5 mm minijack-rca kabel (bv Inakustik premium MP3 audio cable, € 19,-) naar je analoge ingangen RCA aan op je versterker of set.
Je hebt op deze manier Spotify muziek op je audio-installatie en kunt je vrij (bereik wifi is 10 a 20 meter) door de kamer bewegen met je mobiel of tablet.
Naim DAC V1kleinUpgrade: Heb je een digitale optische ingang op je versterker, dan kun je de Airport Express ook aansluiten via de optische kabel (bv Chord Opticord Toslink, €65,-). De ingebouwde DAC van je versterker zorgt dan voor een nog beter geluid. Wil je een nog beter geluid, dan kun je een externe DAC, die geen externe drivers nodig heeft (bv NAIM DAC V1, € 1750,-), via een USB kabel (bv Chord USB Silverplus, € 55,-) tussen de Airport Express en versterker plaatsen.

2) Je router kun je eenvoudig uitbreiden met een Wifi adapter (bv Devolo dLAN 500 Wifi, € 95,-). Dat zijn 2 apparaatjes die er voor zorgen dat je op de plek van je audio-installatie een netwerkkabel kunt insteken. De zender plug je in op je router en stroom. De ontvanger sluit je aan via de wandcontactdoos bij je audio-installatie. Via je stroomleiding heb je nu draadloos een netwerk uitbreiding. In je ontvanger kun je ook een LAN kabel steken. Bij 1 beschreef ik al hoe je de Apple Airport Express kunt aansluiten.
Je hebt op deze manier Spotify muziek op je audio-installatie en kunt je vrij (bereik wifi is 10 a 20 meter) door de kamer bewegen met je mobiel of tablet.

QED uPlay Plus3) De eenvoudigste oplossing als je geen netwerk wilt uitbreiden of aanpassen, is om een Bluetooth ontvanger (bv QED uplay plus, € 150,-) aan te schaffen. Via een 3,5mm minijack-rca kabel (bv Inakustik premium mp3 kabel, € 19,-) verbind je de Bluetooth ontvanger naar je audio-installatie. Je mobile of tablet herkent de ontvanger en na het maken van de verbinding, speel je Spotify af op je audio-installatie. Het bereik van een bluetooth ontvanger is maximaal 10 meter. Mijn ervaring is dat je tot 5 meter een goede verbinding en kwaliteit hebt, daarna is het afhankelijk van je positie in de kamer en de zendkwaliteit van je mobiel of tablet.
Upgrade: Heb je een digitale optische ingang op je versterker, dan kun je de QED uplay plus ook aansluiten via de optische kabel (bv Chord Opticord Toslink, €65,-). De ingebouwde DAC van je versterker zorgt dan voor een nog beter geluid. Wil je een nog beter geleuid, dan kun je een externe DAC (bv NAIM DAC V1, € 1750,-) er tussen plaatsen.

 Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, bel of mail me. Als je besluit om bij ons onderdelen te kopen om naar Spotify te luisteren, dan geven we advies en uitleg op maat bij je thuis. Volledig aansluiten is ook mogelijk!

 

Alles weten over streamen? Lees hier onze serie artikelen

Alles weten over akoestiek? Lees hier onze serie artikelen 

 

Social media

Contact info

Markt 17,6191 JH, Beek

085-0150057


NL81 INGB 0006 1497 20

kvk: 57617643